De som bettade på Island i matchen mot både Portugal, Österrike och England fick nog en hel del för sina pengar. Det är nämligen så att det lilla landet mitt i Atlanten har skrällvunnit och tagit poäng i matcher som ingen, innan EM 2016, hade kunnat tro.

 

3138257-soccer-stadium-wide-angle-perspectiveDet är fortfarande Europamästerskap i fotboll och så här långt har pyttenationen med bara 330 000 invånare gjort en bragd genom att ta sig till kvartsfinal. Det är givetvis Island vi pratar om. I Aftonbladet kan vi läsa om hur hela 99,8 procent av landets befolkning såg den senaste matchen, mot stora fotbollsnationen England. Som underdog fullkomligt älskar svenskar islänningarnas spelsug och djärva drag på planen mot jättarna i det mäkta populära fotbollsmästerskapet. Även över resten av världen hyllas Lars Lagerbäcks Island efter vinsten mot England tidigare i veckan. Total fotbollsfeber råder nu på de av lava formade öarna som utgör landet vikingarna en gång fann, detta är nämligen det första mästerskapet någonsin för herrlandslaget i fotboll och alltså en av EM-historiens största skrällar någonsin.

Om man hade bettat pengar på Island innan mästerskapets början hade man säkert fått en hel del för pengarna med andra ord, eftersom det varit så extremt oväntat att de skulle gå så pass långt.

Vad är egentligen vadhållning?

Lotteriinspektionen kan en läsa mer om vad vadhållning faktiskt är. Det innebär att man satsar pengar på något som kommer att hända i framtiden, eller på något som redan har hänt men innan man vet resultatet. Man kan alltså satsa en summa pengar på vilket lag som man tror kommer vinna en match, eller tippa på vilka matcher som en tror kommer bli mest målrika. Det är allra vanligast att tippa på resultatet i fotboll, men det går faktiskt att spela på nästan alla matcher. Man ser vad för odds det är online på Unibet i de kommande matcherna i EM exempelvis, och närmast är det kvartsfinalerna som gäller, med länderna: Portugal – Polen, Island – Frankrike, Wales – Belgien och Tyskland – Italien.

Odds är vidare förhållandet mellan vinst och insats, ett högre odds ger mer pengar om man vinner, eftersom sannolikheten är mindre. Sedan kan oddsen vara både fasta och löpande till sin form, där den första är ett i förväg uppskattat resultat och det andra ändras beroende på hur många personer som spelar på en viss utväg i matchen.